Giriş için tıklayınız.
Sitedeki kullanıcı sayısı: 12
Doktora Programı  › Ders İçerikleri
Ders İçerikleri

  • ENDÜSTRİ VE SANAT İLİŞKİLERİ: Derste günlük kullanım nesnelerinin tasarım ve konsept gelişimi incelenecektir. Bu açıdan, 20 yüzyıl içerisinde üretilen, başta mobilya olmak üzere değişik endüstri ürünlerinin tasarım gelişiminin sanatsal etkileri üzerinde durulacaktır. Buna ek olarak, endüstri ürünlerinin sanat ve anlam bilim açısından değerlendirmesi yapılacaktır.
  • GÖRSEL KÜLTÜR: Görsel kültür ev ve sokak mobilyaları, trafik işaretleri, moda, tekstil, çömlekçilik-seramik,  arabalar, mimari tasarımlar, reklam, kişisel, kamusal veya popüler imgeler, film, televizyon, bilgisayar ortamları ve oyunlar, internet sayfaları, gazete ve dergi tasarımı, matbaacılık gibi çok geniş yelpazedeki ürünleri içine almaktadır.  Derste, bu imgeler üzerinden iletişim tarihi, popüler kültür ve sanat ilişkisi, kitle iletişimin toplumsal işlevleri gibi konular disiplinlerarası bir yöntem ile incelenecektir.
  • İSLAM SANATI VE MİMARİSİ: Bu derste 7. ve 18. yüzyıl arasında İslam dünyasında yapılan sanat, mimari ve zanaat üretimleri incelenecektir. Buna ek olarak, bu dönemler arasında mimarlık ve sanat uygulamaları arasındaki ilişki ve etkileşim yorumlanacaktır. Bu açıdan resim, kaligrafi, metal ve tahta işleri, cam ve çömlekçilik; dini, kamusal ve bölgesel mimari,  mimari bezeme, taş, stukko, tahta, resim, cam, metal ve bunun gibi üretimler üzerinde durulacaktır.
  • İSTANBUL ARKEOLOJİSİ: Derste İstanbul’un arkeolojik katmanlar ve bu katmanların içinde yer alan yapılar incelenecektir. Bu bağlamda yapıların arkeolojik kalıntı durumları yayınlardan ve eski yazılı belgelerden taranıp incelendikten sonra kalıntılar alanda incelenecektir. Bu bağlamda incelenecek olan konular  şöyledir: İstanbul’un Antik, Bizans, Osmanlı dönemi katmanlarındaki yapı stoku, onu oluşturan yapı malzemesi, inşaat teknikleri, mimari bezemeler, kentsel gelişme. Bunun dışında İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden örnekler de ders konusuna dahil edilecektir.