SIK SORULAN SORULAR
Lisans eğitimimim sanat tarihi ile ilgili bir bölümden değil (Mühendislik/ İşletme/ Mimarlık/ Fen Bilimleri vb.). Bu durum başvurmama engel mi?
Hayır, mezun olduğunuz bölüm programımıza başvurmanıza engel değil. Fakat adaylarda öncelikli olarak sanat tarihi alt yapısı aramaktayız.
Sanat tarihi ile ilgili ön bilgim yok, fakat ilgim var. Başvurmamı tavsiye eder misiniz?
Programımızda genel bir sanat tarihi eğitimi vermemekteyiz; halihazırda olan bilginin üzerine hocalarımızın uzmanlık alanları çerçevesinde yüksek lisans eğitimi sunmaktayız. İTÜ'de sanat tarihi lisansı olmadığı için lisansüstü programımızda bilimsel hazırlık sunamıyoruz. Bu yüzden adayların önceden temel sanat tarihi bilgisine sahip olmalarını beklemekteyiz. Bu bilgi birikimi lisansta alınmış güzel sanatlar dersleri, seçmeli sanat tarihi dersleri, çift anadal/yandal, özel kurslar veya yoğun sanat tarihi temel okumasıyla oluşturulmuş olabilir.
Ders gün ve saatleri nedir?
Güncel ders programımıza soldaki sekmeden ulaşabilirsiniz. Dersler hafta içi 10.30, 13.30 ve 16.30 seanslarının birinde yapılmaktadır.
Dersler nerede yapılıyor?
Dersler İTÜ Mimarlık fakültesi, Taşkışla kampüsündeki dersliklerde yapılmaktadır.
Programınız ücretli mi, tam zamanlı mı, bir işte çalışırken derslere devam edebilir miyim?
Tam zamanlı, örgün eğitime bağlıyız, örgün eğitimde olduğumuz için programımız ücretsizdir. Derslere devam etmenizi beklemekteyiz. Ders programınızı kendi iş programınıza göre ayarlayabilirsiniz, fakat haftanın iki farklı günü zorunlu derslerimizin bulunduğunu göz önüne almanız gerekmektedir.
Programda İngilizce bilgisi ne kadar önemli?
Programımızın en önemli özelliklerinden birisi, derslerin %30 İngilizce olmasıdır. Bu yüzden İTÜ senatosunca kabul edilmiş İngilizce belgelerinden birinin, dersler başlamadan önce başarıyla alınmış olması gerekmektedir. İngilizce derslerimizin yanı sıra hem ders hem de tez araştırma ve okumalarının üst düzeyde yapılabilmesi için mutlaka İngilizce bilgisi aramaktayız.
Mülakata İngilizce belgesiyle gelmek zorunda mıyım?
İTÜ Senato Esasları'na göre yüksek lisans mülakatı sırasında İngilizce belge getirme zorunluluğunuz yok; fakat yukarıda belirttiğimiz sebeplerden dolayı kanıtlanmış İngilizce bilgisi tercih sebeplerinden biri olabilir.
Sanat tarihini çok seviyorum ve yüksek lisans yapmaya çok istekliyim ama aklımda herhangi bir tez konusu yok. Programa kabul edilme şansım nedir?
Sanat tarihi kadromuz, yani tez öğrencisi alacak hoca sayımız maalesef çok kısıtlı; buna karşılık aday öğrenci sayımız çok fazla, kontenjanımız ise 5 kişi. Bu yüzden, aklınızda henüz bir tez konusu oluşturmadıysanız, ya da ilgilendiğiniz konular hocalarımızın uzmanlık alanlarının çok dışında kalıyorsa, programa kabul edilme şansınız azalmaktadır. Çok iyi bir özgeçmişe sahip olsanız bile hocalarımızın uzmanlık alanı dışında bir tez konusuyla, ya da herhangi bir konu olmadan mülakata gelindiğinde, kadromuz yeterli olmadığından dolayı üzülerek programa kabul edemeyebiliyoruz.
Aklımdaki tez konusunu mülakatta mutlaka detaylıca açıklamam gerekir mi?
Hayır, tez konusuna kesin olarak ders aşamasından sonra karar verilir. Mülakatta hangi konuda çalışmak istediğinizi yer/zaman/akım belirterek ana hatlarıyla aktarmanız yeterlidir (Ortaçağ Fransa kilise vitrayları gibi).
Önerdiğiniz bir okuma listesi var mı?
Temel sanat tarihi kitaplarını okumanızı tavsiye ediyoruz, ancak mülakatta önereceğiniz konuya hakim olup kaynakça taraması yapmış olmanız da çok önemli.
Başvuru tarihleri nelerdir?
Başvuru tarihleri İTÜ tarafından belirlendiği için her yıl farklı tarihlerle karşılaşıyoruz. Fakat güz dönemi için genellikle nisan-mayıs aylarında otomasyon açılıyor. Tavsiyemiz bu siteden ve www.sis.itu.edu.tr den tarihleri takip etmenizdir.
Mülakat öncesinde hocalarla görüşebilir miyim?
İletişim bölümünden randevu talebinizi belirtebilirsiniz. En kısa zamanda size geri dönüş yapılacaktır.